Žáci třetích a čtvrtých ročníků Střední odborné školy Dubno se vydali do Prahy na přednášku, promítání a následnou besedu.

Celým dopolednem provázel disident, bývalý šéfredaktor samizdatového časopisu Vokno a jeden ze zakladatelů undergroundového hnutí v Československu a nynější historik František Stárek Čuňas.

„Měli jsme možnost sledovat unikátní mix amatérských projektů, cvičných snímků od studentů FAMU a profesionálních dokumentů, které zachycovaly hudební scénu 70. let. Tyto materiály kontrastovaly s propagandistickými televizními pořady a instruktážními filmy Státní bezpečnosti. Právě to nám umožnilo blíže nahlédnout na tuto nesvobodnou dobu z různých stran nezkresleného pohledu,“ uvedli k nedávné školní akci žáci třetího ročníku oboru požární ochrany.


František Stárek se stal signatářem Charty 77 a aktivně podporoval tuto občanskou iniciativu. V sedmdesátých letech žil v undergroundové komunitě v Nové Vísce u Kadaně, centru alternativní kultury té doby. Zde stál v čele redakce Vokna, legendárního samizdatového časopisu. Stárek byl StB neustále sledován a kvůli své činnosti několikrát uvězněn, včetně doby v listopadu 1989. Po žádosti Václava Havla vstoupil do tajných služeb, ale o jeho působení zde je minimum informací kvůli mlčenlivosti. Po odchodu z BIS se věnoval vědecké práci v Ústavu pro studium totalitních režimů, kde se specializuje na historii českého undergroundu. Je autorem několika knih a také se angažuje ve vydávání Voknovin a pořádání Underground festivalu Magorovo Vydří na Skalákově mlýně.

Dům RADOST

Kontakt

Střední odborná škola
a Střední odborné učiliště, Dubno
Dubno 100
26101 Příbram

IČ: 00659771
DIČ: CZ00659771
IZO školy: 110 450 931
REDIZO: 600007928
Datová schránky: 8yrjud6
Číslo účtu: 11439211/0100

E-mail: info@dubno.cz
Web: www.dubno.cz
Telefon: 318 679 041

RP_OV.jpgproge_CAD.pngAEDOP_Vzdelavani_pro_konkurenceschopnost.pngNarodni plan obnovySbirej tonerUNOV3

© 2021 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Veškerá práva vyhrazena.